Doe jij mee aan de Clean2Anywhere Circular Challenge?
29-06-2022

Edwin en Kevin dagen je uit

 

Doe jij mee aan de Clean2Anywhere Circular Challenge?

 

Dat we zuinig moeten omgaan met onze grondstoffen, daar hoef je vrijwel niemand meer van te overtuigen. De schaarste is zonneklaar, de hoge kostprijzen zijn niet langer te negeren. Zelfs het duurzame besef dat we met ons consumptiepatroon de aarde aan het uitputten zijn, dringt steeds verder door. We scheiden ons afval en steeds meer bedrijven vinden elkaar in samenwerkingsketens en onderzoeken hoe zij materialen kunnen sparen en recyclen.

 

Zeilschepen van afvalplastic

Het zijn prijzenswaardige circulaire initiatieven, maar het ging Edwin ter Velde uit Hoorn niet ver genoeg. Het blijft te veel steken in ‘simpel hergebruik’: plastic voor plastic, hout voor hout. Stel dat je een stap verder kunt gaan; dat je van afval echt iets nieuws kunt maken… Edwin liet het niet bij dagdromen, maar vond zijn ultieme uitdaging. Van het plastic waarmee hij - en iedereen met hem - dagelijks zijn vuilnisbak vult, legde hij de link naar een product dat past in de lange nautische traditie van Nederland en Hoorn: een zeilschip. Preciezer nog, een bescheiden werkboot uit de 17e eeuw, niet van echt te onderscheiden en volkomen zeilwaardig.

 

Een passie voor zeilen, het geloof in een duurzamere wereld én een dosis koppigheid kwamen samen. Het leidde tot het ontstaan van Clean2Anywhere en een bijzondere werf. Een werf waar vrijwilligers en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt bouwen aan een hele serie historische schepen, met als klapstuk het negentig voet lange, ooit revolutionaire Fluytschip, dat Hoorn grote welvaart bracht. Allemaal gemaakt van afvalplastic. Waarom? Omdat het kan. Omdat het leuk is. En omdat afval opgewaardeerd kan worden tot iets waar je eerder misschien nooit bij hebt stilgestaan.

 

De werf duurzaam afbreken

Nu nog is Clean2Anywhere met haar werf gevestigd aan Schelphoek 6 (Marina Kaap Hoorn). Maar het gaat deze locatie in (???) verruilen voor een andere plek in Hoorn. Dat is prima, het biedt meer ruimte voor groei. Maar dan wil je het terrein ook ‘clean’ opleveren. Kortom, wat doe je met alle materialen waarmee de huidige werf is opgebouwd? Voor iemand die circulair bloed door zijn aderen heeft stromen, is het antwoord op die vraag simpel: die zijn natuurlijk te hergebruiken! En Edwin zou Edwin niet zijn als hij daarbij de lat niet hoog zou leggen. Welke nieuwe toepassingen kunnen we voor welke materialen verzinnen? Graag zou hij dat samen met betrokken ondernemers, bedrijven en kennisinstituten willen ontdekken.

 

Een vliegwiel voor groei

Kevin Loomans van European Building Supply uit Zwaag heeft zich al bij Edwin aangesloten. In zijn eigen bedrijf, specialist in dakmaterialen, zoekt hij naar nieuwe circulaire wegen en deze challenge zou hiervoor nieuwe inspiratie kunnen bieden. Daarnaast stimuleert hij ook graag andere ondernemers om duurzamer te handelen. Kunnen we de circulaire economie verder verrijken? Zijn we in staat om voldoende energie en creativiteit bij elkaar te brengen? Om van elkaar te leren en elkaar verder te brengen? Het zou zomaar het vliegwiel voor verdere circulaire groei kunnen zijn. Na zijn schepen van afvalplastic gaat Edwin, samen met Kevin, graag opnieuw de uitdaging aan. Vandaar de Clean2Anywhere Circular Challenge. Doe jij ook mee?

 

Wil je samenwerken met Edwin en Kevin? Neem contact op via info@clean2a.nl